Meteen naar de inhoud

Artistieke activiteiten

Masterclasses, open repetities, workshops, lecture concerts… Vergeet u niet in te schrijven!

Kortnieuws

Extra, Extra! Nieuws, speelkansen, uitnodigingen, vacatures, subsidies, wedstrijden…

Projectweken

Van-alles-te-beleven van 16 t.e.m 18 november en van 20 t.e.m. 24 maart.

Fresh Batch Fest

Derde-bachelors die voor hun examenconcert de mortel uit de voegen spelen in Club Telex.

Masters' First Fest

Master-een-studenten die uitvliegen en een podium buiten de schoolmuren bezetten.

Mastersounds

Aanstormend talent: eindprojecten masters jazz, pop & muziekproductie, live in de Minard schouwburg en De Centrale.

NEXT UP...

12 JUNI TOT 21 JUNI l DE MINARD & DE CENTRALE

Mastersounds 2023

Mastersounds staat onder fijnproevers bekend als de hoogmis van aanstormend muzikaal talent. Tijdens dit festival, deel van het Graduation Festival van het KASK & Conservatorium, stellen afstuderende studenten jazz, pop en muziekproductie hun eigen project voor. Tussen 12 en 21 juni 2023 spelen ze de mortel uit de voegen in de Minard schouwburg en De Centrale. Gingen hen voor: Ramkot, Balthazar, Tomàn, Senne Guns, Douglas Firs, Nordmann, Amatorski, Faces on TV, Shht… Bovendien vieren we elk jaar de geboorte van de nieuwe Masterworks LP, een verzamelplaat die dat talent bundelt. Bemachtig jouw exemplaar op het festival.

DONDERDAG 10 NOVEMBER

Open repetitie: The Bad Plus

Al twee decennia blaast The Bad Plus alle grote jazz- én rockfestivals omver. Als ze al in een hokje te plaatsen zijn, dan wel dat van grensverleggende sound en puur creatief lef. Ze gooien het roer om met een nieuwe pianoloze formatie en toevoeging van gitarist Ben Monder en Chris Speed op tenorsax.
The Bad Plus staat bekend voor hun bruggen tussen genres en technieken. Ze gaven nieuwe punch aan oersterke songs als Smells Like Teen Spirit van Nirvana, Karma Police van Radiohead en zelfs Le Sacre du Printemps van Stravinsky. De ommezwaai in bezetting gooit alvast nieuwe deuren open.
 

Alle plaatsen van dit evenement zijn bezet.

Afgelopen activiteiten...

19 SEPTEMBER: Onthaaljam
20 SEPTEMBER: Openingsjam
22 SEPTEMBER: Open repetitie Bill Frisell & Brussels Philharmonic
23 SEPTEMBER: Bijlokejam na Bill Frisell
4 OKTOBER: MIX’d JAM CLUB TELEX
11 OKTOBER: MIX’d JAM CLUB TELEX
16 OKTOBER: Bijlokejam na Ravi Coltrane
12 EN 19 OKTOBER: STRAFFE (33) TOEREN – GEANNULEERD

17 OKTOBER: Masterclass: Drum Clinic – Jeffrey Clemens
18 OKTOBER: MIX’d Jam Club Telex
20 OKTOBER: Masterclass: Jeremy Pelt – Koninklijk Conservatorium Antwerpen
25 OKTOBER: MIX’d Jam Club Telex – Pijnfunk
4 NOVEMBER: Bijlokejam na Gretchen Parlato
10 NOVEMBER: SOUNDCHECK THE BAD PLUS
16-17-17 NOVEMBER: PROJECTWEEK 1 2022-2023
22 NOVEMBER: Yesnomaybe + Mix’d jazz/popjam
29 NOVEMBER: MIX’d jam Club Telex – THE OWL AND THE ORCAS
12 DECEMBER: De “Fight For Your Rights” Roadshow – 20u in Club Telex
13 DECEMBER: Open Jam @ Club Telex
20 DECEMBER: Big Band Bonanza – The Music of Bob Mintzer – Missy Sippy
22 DECEMBER: Instant composition // Yannick Peeters invites + Mix’d Pop/jazzjam

7 FEBRUARI: French Horn Jazz Quintet + Mix’d Jazz/popjam
14 FEBRUARI: Ikaro + Mix’d Jazz/popjam
15 FEBRUARI: Uitstap: ‘BJO invites Aka Moon’
21 FEBUARI: Lily on fire + Mix’d Jazz/popjam
22 FEBRUARI: GENDER 101
14 MAART: CONCERT: People in Houses + Mix’d Jazz/popjam
17 MAART: CONCERT: Noah Vanden Abeele
21 MAART: CONCERT: Kristo + Mix’d Jam
22 MAART: Laat U Horen! – Pizza’s, Pintjes, Plaatjes en Praatjes door Onderons
23 MAART: Subbing the bass – live session met Filip Bollaert & Raf Helsen
24 MAART: Big Band l Double Bill l Viernulvier cafe
27 MAART: TRY OUT: Louise van den Heuvel ‘Sonic Hug’
28 MAART: Telex Rock Rally
29 MAART: CONCERT: Voices Ahead Kazematten
29 MAART: Big Adviser – The Collector EP release show + Klub Bizaar afterparty
25 APRIL: Mix’D Jam: Jamz.Bond olv Maarten   Weyler
26 APRIL: Concert: The Trombonauts
4 MEI: Instant Composition // Yannick Peeters invites
19 MEI: MONDO Albumrelease: Alternating dimensions’

Nieuws, speelkansen, uitnodigingen, subsidies...

arrow pointing down

INFOSESSIE EN NETWERKMOMENT PLAYRIGHT
Als muzikant heb je recht op een vergoeding als je nummer op radio- of tv komt. Om aanspraak te maken, moet je aangesloten zijn bij PlayRight. Zij organiseren een infosessie in NTGent op 23 oktober 2023, met infosessies en een netwerkmoment. Je kan gratis aansluiten via deze link.

MATCHMAKING EN CONCERT GAME MUSIC OP WSA FILM MUSIC DAYS
Van 19 tot en met 21 oktober vinden de WSA Film Music Days plaats op het Film Fest Gent, met op donderdag 19 oktober een uniek programma voor studenten film en filmmuziek. Denk: matchmaking tussen muziek- en filmstudenten: filmstudenten die nog op zoek zijn naar een componist voor hun project ontmoeten studenten muziek. Daarnaast zijn er e tal van interessante talks en panels, en een concert PRESS PLAY: Music in Games. Zin om deel te nemen? Schrijf je hier in. De vakgroep betaalt je dagpas.

ANTWERP SYMPHONY ORCHESTRA
Ook deze zomer organiseert het Antwerp Symphony Orchestra een workshopweek voor muzikanten tussen 12-26 jaar die graag samen met anderen muziek willen maken en experimenteren. Alle instrumenten zijn welkom.  Coach Paul Griffiths haalt het beste uit alle deelnemers. Bovendien speel je samen met enkele muzikanten van het Antwerp Symphony Orchestra en special guest star Marieke Van Ransbeeck. Na 4 intense repetitiedagen (van 26.08 tot en met 29.08, try-out op 02.09) is er de grote finale: een slotconcert tijdens het openluchtconcert van het Antwerp Symphony Orchestra in Antwerpen (03.09). Alle praktische informatie hier op onze website.

JONG JAZZTALENT GENT: WIN 10.000 EURO MET JOUW PROJECT 

Jong Jazztalent Gent komt terug: een jazzrally met een prijzenpot van 10.000 knotsen om aan je project te werken en het te presenteren op Gent Jazz 2024. Treed jij in de voetsporen van Dishwasher_, De Beren Gieren, Steiger, Robin Verheyen, Pentadox… ? Je hebt nog tot maandag 12 juni de tijd om je kandidatuur in te dienen, alle info hier.
 
JAZZONTSPORING: LAAT JE COACHEN
In Harelbeke kan je terecht voor Jazzontsporing, een coaching-traject voor Jonge Wolven onder leiding van Frank Deruytter. Inschrijven kan tot 11 juni, selectieproeven gaan door op 1 en 2 juli. Alhier een indruk van vorig jaar en info om dit jaar deel te nemen.


SO YOU THINK YOU CAN FLUIT
Fluit en experimentele hedendaagse muziek: het zijn twee verschillende handen die verrassend goed op dezelfde buik passen. Op 28 mei op 20u speelt fluitist Stefan Bracaval (dwarsfluit, alt- en basfluit) samen met Hans Van Oost (gitaar) en Hendrik Vanattenhoven (contrabas) op het Cydonia Barocca muziekfestival in de Miry concertzaal. Als student kan je gratis naar het concert. Meer info over het concert vind je
hier.

SONGWRITING @ DURBUY MUSIC
Durbuy Music nodigt je uit van 20 tot 21 mei om je songwriting en productie skills naar een niveau hoger te tillen, samen te werken met andere creatievelingen, instant feedback te krijgen en te leren van ervaren professionals. Met een masterclass van OSKI. Dat kost 320€, waarvan je de helft terug kan krijgen van SABAM. Info en registreren kan hier.

#VRIJOP8MEI
Op 8 mei herdenken heel wat organisaties de 15.000 verzetshelden van WOll. In Gent kan je onder De Stadshal terecht tussen 18u-22u. De organisatie zoekt artiesten die een korte artistieke bijdrage willen leveren, in de vorm van een lied, een tekst, een gedicht, een beeld, een dans… Interesse? Klik hier voor meer info en een formulier.

KASK & CONSERVATORIUM, EN HOGENT ZKT STUDENTENVERTEGENWOORDIGERS
Wil jij mee richting geven aan KASK & Conservatorium? Als student kan je impact hebben op het beleid van onze school of arts en van HOGENT. Vanaf vandaag starten de verkiezingsrondes voor drie studenten-vertegenwoordigers in de Raad van de School of Arts, voor het komende academiejaar. Stel je kandidaat via joke.vangheluwe@hogent.be . Bovendien zoekt ‘Revolte’, de studentenraad van de HOGENT ook studenten die het KASK & Conservatorium daar vertegenwoordigen. Interesse? Raadpleeg deze verkiezingspagina op de website van de HOGENT voor info en kandidaturen.

BEREID JE VOOR OP HET NIEUWE: OPTREDEN, FILMVERTONING EN GESPREK
Op 1 april organiseert Seppe Gebruers en Nils Vermeulen een avond in de Koer met optreden van Jukwaa, vertoning van The Flicker en een conversatie tussen Seppe, Eric Thielemans en Myriam Van Imschoot over hoe een artiest kan voorbereid zijn op het onvoorbereide … Als student kan je volgen aan 7 euro in plaats van 13. Info en tickets vind je hier

BOOMTOWN 2023 GEEFT JE EEN PODIUM
BOOMTOWN 2023 zkt organisatoren, curatoren en programmatoren tussen de 18 en 30 jaar. In samenwerking met de Jeugddienst van Stad Gent verhuist BOOMTOWN dit jaar naar een volwaardig tweede podium op de broeierig hete Kouter. Ze zoeken jonge, Gentse concepten die op deze avontuurlijke ontdekkingsplek de artiesten van de toekomst tonen! Ervaring met programmeren of organiseren is geen vereiste. Zin, goesting en creativiteit om samen met het BOOMTOWN team aan de slag te gaan, des te meer! Info en inschrijven kan tot 5 maart via deze link.

VERVANGING GEZOCHT IN HET DKO
Jimmy Colman zoekt vervanging tijdens zijn vaderschapsverlof in het DKO van 5 tot 22 juni, voor deze vakken:
Maandag Aalst 16u30-21u30: zangles
Dinsdag Ronse 16u30-19u30: zangles en 1 uurtje singer songwriter
Woensdag 14u-20u: zangles en 1 uur vocaal groepsmusiceren
Donderdag 16u30-21u30: zangles en 1 uur vocaal groepsmusiceren
Interesse? Mail naar jimmy.colman@gmail.com

BJO ZKT. MUZIKANTEN
What If is een nieuw, online participatief project. Brussels Jazz Orchestra nodigt jou uit om aan de slag te gaan met de song What If: een samenwerking met rappers, dansers, scratchers, tekenaars, breakdancers, musici en slam poets. Het is de bedoeling dat je de track downloadt, je creativiteit de vrije loop laat, een video maakt en die bezorgt. In maart deelt BJO dan een videoclip met alle inzendingen. Bovendien maak je zo ook kans om het podium te delen met Brussels Jazz Orchestra. What If is een song van het BJO-album Two Places en er zijn plannen voor een gelijkaardig, nieuw project waar het orkest nog opkomend talent voor zoekt. De deadline voor inzendingen is 6 maart. Interesse? Bekijk hier de projectpagina met een stappenplan om deel te nemen.

SCALA ZKT. ZANGERESSEN
Wil je het komende seizoen met het beroemde koor Scala en de broers Kolacny op het podium staan in Duitsland, Frankrijk, Ierland, Engeland, Luxemburg, België, … ? Voor de tournee ‘Gloaming’ is Scala & Kolacny Brothers op zoek naar nieuwe zangeressen vanaf 17 tot 30 jaar! Klik hier voor meer info.

VIERNULVIER ZKT ZANGERS
Voor de muziektheatervoorstelling Halleluja is Fleur Khani op zoek naar enthousiaste zangers m/v/x om samen een koor te vormen tijdens twee open praktijkdagen bij VIERNULVIER op vrijdag 31 maart en 14 april, telkens van 10 tot 18u. Tijdens deze open praktijkdagen zal het koor samen met vier professionele acteurs, een regisseur en dramaturg de vreugde bejubelen en bezingen. Dit koor maakt deel uit van het praktijkonderzoek rond koorwerk, ruimte en muziektheater. De voorstelling wordt in Gent opgevoerd op 25, 26 en 27 augustus op Bijloke Wonderland. Als je wil kan je ook in Halleluja meespelen in deze publieke voorstellingen. Interesse? Klik hier voor meer info.

VERSLAG JAZZ EDUCATION NETWORK-CONFERENTIE
In januari 2023 ging Maarten Weyler naar het de Jazz Education Network-conferentie in Florida, waar duizenden mensen van over heel de wereld samenkomen om hun ervaringen te delen en mekaar te inspireren. Hier kan je zijn notities en alle bijlagen terugvinden.Vragen? Aarzel zeker niet om hem een e-mailtje te sturen.
.

 
HET ANTWERP SYMPHONY ORCHESTRA ZKT MUZIKANTEN VOOR EEN COMMUNITY PROJECT
Het Antwerp Symphony Orchestra organiseert jaarlijks Re-Mix projecten, waarbij allround muzikant en community goeroe Paul Griffiths diverse groepen laten samen spelen en creëren. Daarvoor zoeken ze studenten die de workshops bijwonen en deelnemers willen coachen volgens de richtlijnen van dirigent Paul Griffiths. Je brengt structuur en stimuleert samenwerking bij doelgroepen met en zonder muzikale kennis. Dit zijn de data van de workshops: tussen 6-10 maart 2023 en tussen 17-21 april en tussen 29 april en 6 mei 2023 (locaties te Antwerpen) en het  concert gaat door op 7 mei 2023 (Koningin Elisabethzaal). Kijk hier voor een voorbeeld en neem contact op met isabel@antwerpso.be als je vragen of interesse hebt
 
WEEK VAN DE BELGISCHE MUZIEK ZKT BANDS/MUZIKANTEN
Overal staat muziek van hier centraal, en daar kan jij deel van uitmaken. Op VI.BE platform zoeken heel wat organisatoren artiesten om op te treden tussen 30 januari en 5 februari. Van het voorprogramma van Goose tot support voor The Haunted Youth: check hier snel alle kansen!
 
UITNODIGING FEEST VAN DE GENTSE MUZIEKSCENE
Op 30 januari 2023 organiseren Cultuur Gent en het Gents Kunstenoverleg de eerste editie van het Feest van de Gentse Muziekscene. In de foyer zorgen DJ’s Jens De Waele, DJ 4T4 en presentator Stefaan De Winter voor de juiste sfeer en kan er gejamd worden met de Missy Sippy All Stars, breng dus gerust je instrument mee! Inschrijven kan je hier gratis doen.
 

B-JAZZ WEDSTRIJD ZKT. JAZZBANDS

Muziekmozaïek, Leuven Jazz en De JazzOntspooring gaan samen op zoek naar jong jazztalent dat klaar is om op internationale podia potten te breken. In de voorronde dingen twee keer vier groepen mee 0p zaterdag 4 maart in CC Het Spoor (Harelbeke) en op vrijdag 17 maart tijdens Leuven Jazz. Twee van hen gaan door naar de finale in de tweede helft van 2023. Zijn jij en je bandleden niet ouder dan dertig jaar? Stel je dan ten laatste op 31 januari 2023 kandidaat via bjazzcontest.be.
 

SCRIPTIEPRIJS DEADLINE 23 DECEMBER 2022
VI.BE gaf de aftrap voor hun scriptieprijs, voor bachelor- of masterscripties over muziek en de muzieksector. Het onderwerp en de invalshoek maakt niet uit, of dat nu juridisch is, of wetenschappelijk, communicatief, pedagogisch… Giet jouw bloed, zweet en tranen dus zeker in het deelnameformulier op deze pagina en misschien krijg je 500 euro voor noeste arbeid die je al verricht hebt.

 
SHOW ME THE MONEY
Hier vind je een lijst met heel wat fondsen en subsidies voor de cultuursector.

OPNAMES ROCKSTAR STUDIO
De opleiding Sound Engineering is op zoek naar een band die op 13 december de Rockstar Studio in Niel induikt. 

De groep krijg zo de kans om gratis een dag in een professionele studio op te nemen, en kan de multitrack mee naar huis nemen. Interesse? Mail naar steven.janssens@hogent.be met info over je project.
 

STUDENTENKORTINGEN
Als student kan je genieten van flinke broodjes Gentse cultuur aan fijne prijsjes. Via Cultour bijvoorbeeld, kan je naast muziek ook tickets boeken voor dans, theater, cinema en opera in de grote huizen, voor een paar eurofranken per ticket. Bij HA Concerts bemachtig je een studententicket voor acht euro, bij Muziekcentrum de Bijloke voor negen. Check zeker regelmatig hun programmatie en pluk wat je dragen kan.

QUATRE MAINS ZKT. PIANISTEN
Na het grandioos succes van vorig jaar verwelkomen we op 04/12, tijdens de Urban Walk zo’n 4000 wandelaars in onze showroom in Gent. Hiervoor zoeken we jonge, beloftevolle pianisten die deze wandelaars willen verblijden met een vleugje muziek.  De wandelaars passeren tussen 9u30 en 14u. Voor elke pianist wordt een budget van €100 voorzien.

Heb jij zin om een uurtje piano te komen spelen in onze showroom? Laat dan zeker iets weten via anders@quatremainspianos.be voor zaterdag 26/11.

WORKSHOP: HOE EEN MUZIEKGROEP ZAKELIJK VERANKEREN?
Op 18 november e.k. organiseert Never Mind The Small Print een bijzondere workshop. We evalueren vanuit praktisch oogpunt verschillende manieren om de activiteiten van een band, groep of ensemble juridisch te omkaderen, zowel contractueel als qua rechtsvorm. Als student kan je de workshop volgen voor 25 euro. Meer info en inschrijvingen vind je hier.

FILM FEST ZKT JAZZTRIO
We zoeken dringend een jazztrio dat mee wil werken aan het film festival, en twee korte stukken kan opnemen in de MIRY Concertzaal, van de componist Eiko Ishibashi (hier en hier kan je ze beluisteren). De componist is er ook bij en geeft feedback. De opnamedata zijn: 22/10 van 10 tot 12 en 23/10 van 9 tot 12. Interesse? Mail naar ilja.vanbraeckel@hogent.be.

INTERNATIONAL SONGWRITERS CAMP HAARLEM
Het Conservatorium van Haarlem organiseert een International Writers Camp, van 7 tot en met 10 november. Vier van onze studenten kunnen er heen om maandag een dag workshops en masterclasses te volgen, dinsdag opgedeeld in teams aan een track te werken, en donderdag feedback te krijgen. De deelnameprijs is maar 50 euro, hotel en ontbijt inbegrepen. Interesse? Mail snel een korte motivatie naar ilja.vanbraeckel@hogent.be.

BRUSSELS JAZZ ALERT: WIN EEN SHOWCASE EN FOTOSHOOT MET JOUW JAZZPROJECT
Het Brussels Jazz Weekend lanceert het Brussels Jazz Alert: een platform voor jonge jazzprojecten. Meldt jouw project hier aan en als ze je selecteren, kan je een betaalde showcase spelen, krijg je een fotoshoot, media-aandacht, en zendtijd op de radio.

KONINKLIJK CONSERVATORIUM BRUSSEL ZKT MUZIKANTEN
Into musical? Onze collega’s musical aan het KCB zijn voor een productie van FAME op zoek naar een elektrische gitaar, basgitaar, drums en twee blazers liefst saxen. En mensen die ze kunnen bespelen. De week van 30 november is de generale repetitieweek, voorstellingen gaan door op 6 en 17 december. Interesse? Mail naar lulu.aertgeerts@ehb.be.

WORLD SOUNDTRACK AWARD FILM MUSIC DAYS
Van 20 tot 22 oktober gaan de World Soundtrack Award Film Music Days door (het programma vind je hier). Op donderdag 20 oktober kan je meedoen aan een matchmaking tussen studenten film & compositie (info en inschrijven hier). Je hebt als student ook toegang tot de andere evenementen met een studentenaccreditatie van 25 euro (info hier), met een dagpas van 10 euro per persoon, of 5 euro per event. Voor studenten die geen accreditatie wensen, bieden ze door onze samenwerking met KASK & Conservatorium studenten uitzonderlijk een dagpas voor donderdag en vrijdag als pakket aan, aan 10 euro (ipv 20 euro). De link daarvoor vind je hier.

VACATURE STUDIOBEHEER
d’Academie Podium in Sint-Niklaas zoekt een deskundige voor de dagelijkse werking en het beheer van een degelijk uitgeruste opnamestudio. Alle info hier.

WEDSTRIJD: WIN EEN PIANO

Vzw 123-piano organiseert een pianowedstrijd: als je een verhaal over de piano kan vertellen en een stukje kan spelen, win jij misschien een nieuwe Yamaha-buffetpiano. Deadline is 25 september. Alle info hier.

Agenda